Behandeling pigmentvlekken

Behandeling pigmentvlekken

Onze behandeling van pigment kan bestaan uit een soort behandeling of combinatie van:

• Peelings: er zijn verschillede soorten zuren die ingezet kunnen worden bij een pigment behandeling zoals; kojinezuur (kojic acid), resorcinol, Glycoolzuur, vitamine A-zuur of trichloorazijnzuur (TCA).
• Camouflagetherapie: professionele watervast, veegvast en hypoallergeene creme of gel die eenvoudig aan te brengen is.

Bel voor gratis afspraak

Behandeling pigmentvlekken bij Novo Skin Clinic

Voorafgaand de pigmentbehandeling, zal er een intakegesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek kijken we samen wat er precies aan de hand is met uw huid en wat de oorzaak van de pigment is. De doel van de behandeling is het minder zichtbaar maken van de storende plek of plekken.

Pigmentbehandelingen kunnen bij een aanvullende verzekering gedeeltelijk of geheel vergoed worden.

 Pigmentvlekken
We spreken van pigmentstoornissen als er teveel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is. Onder invloed van zonlicht, aanleg, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik) neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Bij een verstoring van dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken komen voor in meerdere soorten en maten.

Hier bespreken we de drie meest voorkomende soorten:


Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals insectenbeten, schaafplekken, eczeem of acne. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval.

Lentigo


Een lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Dit is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen.
Een enkele keer worden de vorm en de kleur van de vlek grilliger en ontwikkelt een lentigo zich kwaadaardig. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Melasma


Grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik). Ze komen meestal voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap, daarom wordt melasma ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.
Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die, na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie, vaak weer spontaan verdwijnt. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.